banner

Korte Bio

Professioneel

Edward Vanhoutte is momenteel coördinator van het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie - CTB, het onderzoekscentrum van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde - KANTL in Gent, België. Hij is een onafhankelijke SGML/XML consulent bij verschillende adademische projecten in België en Nederland, en hij publiceert internationaal over (elektronische) editiewetenschap, teksteditie, tekstgenese en humanities computing. Hij doceert vakken over genetische literatuurwetenschap en humanities computing aan de Universiteit Antwerpen, en hij is Associate Editor van Literary & Linguistic Computing. Hij runt de occasionele reeks Seminars in Electronic Editing. Hij is lid van verschillende besturen, adviescommissies en -raden zoals de TEI Council (2004-2005), de wetenschapscommissie van het Constantijn Huygens Institute, de adviescommissie van Woordenboek der Nederlandse Taal (WNT), de technische commissie van de dbnl: Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren, het bestuur van de Vereniging voor Geschiedenis en Informatica, en het bestuur van het Stijn Streuvelsgenootschap. Zijn onderzoeksinteresse gaat vooral uit naar text-encoding en markup van moderne handschriften, elektronische teksteditie, genetische editie, de geschiedenis van de elektronische editiewetenschap en stylogenetics. Hij werkt momenteel aan een doctoraat op dit gebied.

Publicaties

Samen met Espen S. Ore en Mats Dahlström stelde hij Electronic Scholarly Editing - Some Northern European Approaches. A Special Issue of Literary and Linguistic Computing, 19/1 (2004) samen. Momenteel redigeert hij samen met Melissa Terras (School of Library, Archive, and Information Studies at University College London, UK) een speciaal nummer van Literary and Linguistic Computing met papers van jonge onderzoekers in humanities computing.

Zijn meest recente publicaties bevatten onder andere de facsimile varianteneditie van Hugo Claus debuutbundel Kleine reeks (KANTL, 2005), de tekstkritische editie van De Leeuw van Vlaenderen door Hendrik Conscience (Lannoo, 2002), de tekstkritische leeseditie in boekvorm (Manteau, 1999) en de elektronisch-kritische editie op CD-ROM van Stijn Streuvels' De teleurgang van den Waterhoek (Amsterdam University Press/KANTL, 2000, samen met Marcel De Smedt). Hij redigeerde verschillende essayboeken zoals Manuscript-Variant-{Genese/Genesis (Gent 2006, met Marcel De Smedt), Epistolaria (Antwerpen, 2003 samen met Yves T'Sjoen) De ene leeuw is de andere niet. Zeven maal De Leeuw van Vlaenderen herlezen (Antwerpen, 2003), Talig Erfgoed. De Zuidelijke Nederlanden in de 14de eeuw (Gent, 2002), en Paralipomena (Antwerpen, 2001), een collectie tekstgenetische studies die hij samen met Dirk Van Hulle redigeerde.

Edward is de editeur van zeven wetenschappelijke tekstedities, de redacteur van acht essaybundels en de (co-)auteur van een vijftal rapporten en boeken. Hij is tevens de auteur van een vijftigtal wetenschappelijke artikelen en papers.

Koken

Edward Vanhoutte is een gepassioneerd culinair auteur en recenseert hoofdzakelijk kookboeken.


[Home] [Volledig CV] [Consult] [Publicaties] [Onderzoek] [Onderwijs] [Koken] [Contact]


XHTML author: Edward Vanhoutte
Last revision: 25/02/2006


Valid XHTML 1.0!